Tuesday, September 30, 2008
Sinceritatea lu' Badin
In data de 28 Iunie 2008 "jurnalistul" acoperit Andrei Badin a avut urmatorul schimb de replici (vezi link-ul urmator) cu bloggerul durox pe blogul acestuia din urma. Din cele scrise rezulta clar ca domnul "acoperit" Andrei Badin nu vrea sa-si asume direct cele scrise de el pe blogul personal.
Pentru corectitudine, trebuie sa subliniez faptul ca Andrei Badin spune adevarul cind scrie "imi pare rau.sursa mea nu este horvath". Roberh Horvath NU ESTE SURSA, ESTE DOAR UN ALT MEMBRU AL ECHIPEI DE DEZINFORMARE !!!
Photo: cei doi buni prieteni, in Romania.
Friday, September 26, 2008
Identitatea personalã: un cimitir de iluzii învinse
ATENTIUNE! - Din partea proprietarului blogului de fata:
Acest articol nu este recomandat cititorilor tip "andrei badin/antena#" pentru ca nu vor intelege, se vor simti frustrati si din aceasta cauza vor genera tot felul de discutii/interpretari total rupte de subiectul, sensul si scopul textului de fata.
În 1985 am crezut cã înteleg de ce societatea româneascã nu reactioneazã la agresiunea eticã a regimului de exterminare fizicã si intelectualã impus de N. Ceausescu. Explicatia mea era cã patriotismul fusese deturnat de activistii ideologici ai regimului, fiind reinterpretat de cãtre propaganda de partid într-o manierã care sã paralizeze orice criticã. "Dacã ataci partidul si critici statul, dacã doresti schimbarea institutiilor, atunci faci jocul strãinilor, al celor care, prin definitie, nu ne vor binele". O veche si sãnãtoasã rusofobie politicã, care ne fãcuse în trecut prudenti fatã de manevrele slavofile si panortodoxe, era acum mobilizatã pentru a ne aservi ocupantului intern: comunistilor nationali. Manevra, constatam în 1985, fusese încununatã de succes. Dintr-un serviciu adus tãrii, patriotismul românesc devenise un alibi, chemat sã cautioneze un regim criminal si josnic, cel comunist. Succesul regimului era dublu: el reusise nu doar ca românii sã nu se revolte, dar îi adusese în situatia de a crede cã nu o fac din motive înalt patriotice. Rãul, prin urmare, nu trebuia cãutat numai în deformãrile propagandei ideologice, ci si în modul în care românii îsi concepuserã trecutul si, finalmente, în maniera în care se raportau la propria lor identitate nationalã. Rezultatul acestei descoperiri a fost consemnat într-o carte violentã - În chestiunea unei aberatii: patriotismul românesc -, în care mã rãfuiam cu vulgata istoriograficã nationalã si cu adoratia colectivistã si dulceagã a "românismului" - termen barbar si impropriu. Motivul pentru care ucisesem în mine "românismul" era de naturã în primul rînd eticã: descoperisem un lucru umilitor, acela cã lucrurile care fuseserã inventate pentru a exalta faptul de a fi român erau si cele prin care ni se administra servitutea voluntarã. Si nimeni nu pãrea sã observe acest lucru - cu exceptia temnicerilor, care îl exploatau. Aceasta era drama.
Evenimentele din decembrie '89 m-au gãsit lecuit de iluzia vulgatei bunului român. Nutream însã o alta, la fel de tenace: iluzia unitãtii "poporului". Continuam sã cred cã în fata marilor încercãri istorice o populatie reactioneazã asemeni unui individ: psihologic coerent, cu o anumitã inteligentã a actiunii eficace. Cã popoarele sînt "constructii" culturale, iar natiunile sînt corpuri politice "inventate" stiam, - în special din pisãloaga literatura politologicã anglo-saxonã. Credeam, prin urmare, cã "inventia" mea si "constructia" gînditorilor din trecut trebuiau cu necesitate sã coincidã, în actiunea politicã inspiratã de marile evenimente, cu realitatea corpului social românesc. Anul 1990, care a început, în confuzie, cu demonstratia din 12 ianuarie (cînd s-a cerut si acceptat, simultan, reintroducerea pedepsei cu moartea si scoaterea în afara legii a partidului comunist) si s-a încheiat, en beauté, cu demonstratia Aliantei Civice din 15 noiembrie (cînd un fel de unitate popularã tot s-a realizat), a fost indiscutabil anul marii schisme interne a societãtii românesti. Am asistat devastat la ruptura din familia mea, care o epitomiza pe aceea din poporul meu, si am trãit, oripilat, reducerea la cenusã a iluziei cã formãm un popor cu trãsãturi de comunitate civilizatã. Dacã în 1985 m-am înstrãinat de un anumit fel de a vedea istoria si identitatea nationalã, în 1990 m-am înstrãinat de prezentul nostru popular. Totul trebuia regãsit: trecutul si contemporaneitatea.
Despre cultura românã, I.P. Culianu spusese cã este lipsitã de orice valoare majorã. În ultimul sãu an de viatã construise teoria cã "etica ortodoxã", care ne-ar caracteriza, constituie un handicap insurmontabil în calea adoptãri unui capitalism eficient, care ar depinde de un ethos opus. Adept inconditionat al capitalismului liberal, am simtit imediat cã aceastã teorie trebuie combãtutã. Am fãcut-o sustinînd cã logica internã de functionare a capitalismului matur nu are nimic de-a face cu contextul descoperirii sale. Teza de imposibilitate enuntatã de Culianu se referea, destul de banal, la contextul inventãrii capitalismului, cînd, evident, mediul etic si comportamental al protestantismului (teza Weber) ori al civilizatiei publice catolice (teza Sombart) au fost hotãrîtoare pentru nasterea sa. Teza Culianu devenea falsã atunci cînd capitalismul, odatã ajuns la maturitate, nu mai avea nevoie de justificãri etice, morale ori religioase: propria sa logicã de functionare îi ajungea. Or, si acesta era argumentul meu, logica pusã în joc de functionarea capitalismul este universalã, tot atît de universalã ca si logica functionãrii stiintei matematice a naturii, dupã ce aceasta a devenit maturã. Nu conteazã cã esti ortodox, sintoist ori musulman, atunci cînd faci capitalism. Îti trebuie doar concurentã si proprietate privatã. În termeni epistemologici, Culianu confundase contextul descoperirii, care e particular si irepetabil, cu contextul justificãrii, care e universal si reproductibil.
Desi continuu sã cred cã argumentul meu este logic valid, astãzi mã tem cã el este bazat pe o iluzie antropologicã. Liberalismul a postulat un tip de om care respectã regulile, ia decizii rationale, calculeazã riscurile, cautã confortul personal si respectabilitatea socialã, pretuieste libertatea, este generos, are cultul muncii si al lucrului bine fãcut, respectã ordinea, nu suferã tirania, este tolerant chiar si fatã de intolerantã, e lipsit de pasiuni religioase, nu agreeazã spiritul de turmã, e capabil sã se supunã constrîngerilor liber consimtite (legale) etc. Ei bine, aveam sã înteleg din 1995 încoace, acest tip de om nu este universal. Dificultatea argumentului meu este cã teoria liberalã stã sau cade împreunã cu acest tip de om. Spre pildã, epoca comunistã a confectionat un cu totul alt tip de om: este omul care, spre deosebire de omul liberal, nu respectã regulile, ia decizii arbitrare, nu calculeazã nimic, iubeste fastul, se dã în vînt dupã fatada socialã, doreste sã aibã el totul, dispretuieste libertatea celorlalti, e incapabil sã-si ajute dezinteresat semenii, urãste munca, face numai treabã de mîntuialã, respectã doar forta, e servil cu puternicii si abject cu subordonatii, e intolerant, superstitios, "curajos" doar în turmã, încalcã orice regulã, nu respectã nici un contract, e incapabil sã se supunã constrîngerilor legale etc. Poti sã faci capitalism liberal cu un astfel de om? Rãspunsul e sec: numai prin constrîngere. Dar, dacã o faci prin constrîngere, nu mai ai liberalism, ci altceva, situat dincolo de granitele libertãtii (singurele cu adevãrat interesante).
Finalmente, cred cã universalitatea liberalismului se bazeazã pe o iluzie antropologicã si culturalã: iluzia cã tipul uman liberal este universal. Asta nu înseamnã deloc cã liberalismul nu ar fi universal. El este universal, dar nu este universal tipul uman care îl face cu putintã. Acest tip uman trebuie "produs". E clar cã fãrã oameni civilizati nu avem civilizatie. În acelasi fel, fãrã valori liberale nu avem liberalism, iar fãrã un comportament economic liberal nu existã capitalism. Aveam sã înteleg cã toatã problema functionãrii capitalismului (ca si a democratiei) nu se reducea la importarea unui mecanism juridico-institutional, ci la un tip de adecvare comportamentalã, care, de fapt, fie se baza pe o afinitate eticã, fie implica un soi de convertire culturalã. Chiar dacã logic gresise, din punct de vedere cultural Culianu avusese dreptate, iar eu mã înselasem.
Dacã din 1985 m-am înstrãinat de trecut, iar din 1990 de prezent, din 1995 trãiesc înstrãinarea de tipul uman dominant al culturii mele. Acestea sînt si etapele apropierii posibile de ceea ce, cu oarecare emfazã, oamenii credinciosi numesc "Dumnezeu". În cuvintele lui Duns Scot, acest proces poate fi descris astfel: "Persoana este ultima singurãtate". Cãci, pentru a trece de la o realitate cu ghilimele la una fãrã, identitãtile nu mai sînt de folos nici mãcar în chip de cîrje.
eseu preluat din agonia.net - Littérature et Culture Français
Thursday, September 25, 2008
Ajutor la efortul domnului BADIN de a "intelege" arta
Desi, numai in ultimele luni, multe voci ale culturii romanesti au incercat sa-i explice domnului Badin ce este arta, cu ce se maninca ea si mai ales, ce inseamna a reprezenta cultura romaneasca peste hotare, se pare ca dinsul inca are mari greutati in a intelege aceste notiuni si explicatii. Este momentul, probabil, sa ne intrebam: nu le intelege pentru ca nu poate sau nu le intelege pentru ca acesta este ordinul?
Lasindu-va pe dumneavoastra sa dati raspunsul la intrebarile de mai sus (dupa puterea si nivelul de cultura pe care il/o posedati) o sa incerc sa-l ajut pe domnul BADIN sa ajunga la un nivel "mediu" de intelegere usurindu-i accesul la doua articole care explica foarte clar si in termeni simpli notiunile si logica aflata in spatele activitatii ICR si a domnului Patapievici. Necunoscind exact capacitatile intelectuale ale domnului Badin (nu vreau sa ma hazardez in evaluari ale acestei capacitati numai pe baza articolelor cenusii si plate din blogul dinsului) am ales cele doua scrieri in asa fel incit dinsul sa aibe libertatea de a alege pe cel care i se pare mai usor de inteles.
Si nu cumva marea noastra majoritate poarta aceasta vina sau doar Iliescu, cum pentru ce-o fost supt comunisti nu suntem vinovati toti cei ce-am acceptat cacatul impachetat in lozinci? 85% pentru Iliescu in alegerile din '90, in timp ce toti injuram comunismul, nu va pute a bobor-imbecil? Sa nu te "pisi" macar din condei pe asa un popor? Sincer acum, dati de-o parte pe Patapievici si ganditi-va de cate ori, doar saptamana trecuta, ati injurat realitatea jegoasa in care ne balacim. Ca injuram noi, suntem "blazati" asa ca este pardonabil, cand o face altul, mai cu talent, e tradator de neam si tara. Cand ne criticam noi neamul si tara asta de cacao, e cuser. Cand o face altul e ovrei vandut! Mai tineti minte "Iliescu pentru noi/Este Ceauşescu doi", "Iliescu să fii tare/cum a fost Ştefan cel Mare", dictatorul-luminat facand vizite de lucru dupa modelul brevetat de Ceasca, organizand mitinguri, primind flori de la pruncii clasei-muncitoare si pita cu sare de la batrinii intelepti ai satului cei multumesc senil pentru ca "NE-A DAT PAMANTUL INAPOI", uitand ca in urma cu 30 de ani tot el si al lui li-l luasera sub amenintarea temnitei?....
....Arta nu-i doar Carul cu boi al lui Grigorescu si Oul Cosmic al lui Brancusi, plus ca avem nevoie de ceva CONTEMPORAN si in care sa se vaza realitatea romaneasca, asa cum e ea si mai ales sa aratam ca o realizam! Oricum arta este relativa ca valoare; cel mai scump tablou e un Jackson Pollock, vindut pentru circa 140 de milioane de dolari. Eu n-as da vre-un ban pe el, dar eu sunt un semidoct fara cultura artistica. Cum am mai scris, mie nu-mi plac nici majoritatea operelor lui Picasso, spre exemplu. Oricum, informatia culturala a omului declasat cultural de catre ocialismul românesc este un amestec de folclor falsificat, jmecherie miticeasca şi kitsch patriotic, de re)gasit în ceafa groasa a manelistului, în guşa tremuranda a parlamentarului sau în pielosenia stafidita a batranilor patrioţi de tramvai. Asta acasă. În diaspora, e de gasit la romanul expatriat formal, fost simpatizant legionar si/sau securist, locuitor de mahala romaneasca, imună la influenţele (bune) ale patriei adoptive, ce respinge patriotard modernitatea în mijlocul modernităţii, ce se simte obligat să apere virtuţi nationale numai lui cunoscute, ce suferă, închipuindu-se împresurat de duşmani şi retrăieşte non-stop drame carageliene de Mita Baston, în mijlocul marilor comunitati culturale occidentale....
....La New York, spre pildă, tabăra românească a artei mioritico-socialiste este complet în afara zonei de emergenta a depravatei lumi artistice americane, are năbădăi lăutăreşti şi se exprimă in scris prin marlanii tricolore, într-un supliment mascat al Revistei România Mare, ce se interpreteaza New York Magazin. Ţinta actuala a atacurilor care umplu timpul grupului de Branzovenesti româno-americani e Institutul Cultral Român din New York. Mecanismele sunt cunoscute din gunoiul bucurestean cu pretentii de mass-media şi din faimoasa şedinţă de condamnare a Comunismului care a dezonorat pe veci Parlamentul României: vacarm, injuraturi şi calomnii cu cît mai aberante cu atît mai galagios clamate. Mica Românie de consumatori de romanţe Best of Cantarea României tînjeşte după vremurile bune, cînd ICR excela în traficul cu sarmale şi şezători, patronand chermeze tovărăşeşti, pe post de actualitate culturală românească. În viziunea grupului de daci de la New York, Institutul Cultural trebuia să rămînă hotel de şpriţuri şi bancuri băieţeşti....
Daca domnul BADIN vrea sa citeasca TOT articolul: http://nucredetzi.ablog.ro/2008-09-04/patapievici-icr-ul-si-romanii-verzi.html
2.....Ironia sorţii face ca, în contextul scandalului „Street art la Institutul Cultural Român de la New York“, directorul ICR Horia-Roman Patapievici să se afle în situaţia de a-şi asuma răspunderea pentru un tip de artă pe care cu greu am putea presupune că o înţelege şi, cu atît mai puţin, că o gustă. Nimic din ceea ce a scris sau spus actualul director al ICR de-a lungul carierei sale de intelectual public nu-l pregătea pentru rolul de campion al underground-ului cultural. Mai mult decît atît, îmi amintesc cu relativă precizie o emisiune moderată de Dan şi Lia Perjovschi la TVR 1, în care dl Patapievici manifesta un scepticism activ faţă de experimente de tipul celor devenite astăzi sursă de litigiu, utilizînd chiar argumente pe care le întîlnim acum la partida „ultragiaţilor“.Faptul că un intelectual autoidentificat drept conservator, care propovăduieşte piaţa liberă laolaltă cu credinţa în Dumnezeu, stă astăzi în apărarea artei tinere ultraradicale ar trebui înregistrat drept unul dintre paradoxurile Tranziţiei. Chiar în absenţa unor detalii legate de cei trei autori care expun la New York (cărora le cunoaştem doar pseudonimele: Linda, IRLO şi Marwan), este ştiut că street art este o formă de anarhism care, deşi în general nebuloasă, ştie exact că detestă „capitalismul global“....
....Pe de altă parte, forma de artă despre care discutăm este un simptom destul de evident pentru ceea ce sociologul Peter Berger numea, încă din anii 1960, „piaţă a religiilor“ sau „religie à la carte“. Văzînd în secularizare blocarea accesului religiilor, fie ele şi „naţionale“, la mecanismele de coerciţie ale statului (altfel spus: nici un cult nu se poate baza pe poliţie ca să oblige pe cineva să-şi îndeplinească îndatoririle religioase), Berger arată că de aici se naşte o situaţie de liberă competiţie. Aceasta este mult mai greu perceptibilă în societatea românească, „retradiţionalizată“ (re-pravoslavnicizată) brusc şi masiv după prăbuşirea comunismului. Dar românii care au acum 20 de ani (adică generaţia artiştilor aflaţi în discuţie) trăiesc mai degrabă în patria globală a internetului. Astfel încît lumea largă (şi, în acelaşi timp, spaţiul propriei lor conştiinţe) li se înfăţişează ca o piaţă în care toate cultele imaginabile îşi deschid prăvălia, într-o fermentaţie care poate fi percepută, uneori, ca o sărbătoare grandioasă a unităţii în diversitate, alteori, ca o catastrofă, ca un amestec aleatoriu şi înspăimîntător. De aici senzaţia unei detaşări suverane în raport cu simbolurile propriei tradiţii religioase şi cu cele ale tradiţiilor religioase în general. E vorba despre sentimentul că acestor simboluri li se poate schimba în orice fel contextul, că pot fi combinate fără restricţii, fie pentru ca, în acest fel, să se critice „marşandizarea“ credinţei (ca în imaginea, insistent repetată la televizor, a unui rabin condus într-o limuzină de elefantul Ganesha, colorat, din nou, în roz), fie pentru a exprima o căutare pe cont propriu a autenticităţii spirituale, care îşi ia reperele de oriunde le găseşte....
....Aşadar, anarhismul milenaristo-anticapitalist şi mistica radical-personalistă şi heterodoxă a „artei stradale“ nu consună în nici un fel, nici emoţional, nici intelectual, cu vederile conservatoare ale directorului ICR. După cum ştim, Horia-Roman Patapievici pledează pentru compatibilitatea dintre valorile fondatoare ale tradiţiei religioase locale şi raţionalitatea modernă, fie aceasta birocratic-administrativă, ştiinţific-tehnologică sau a economiei de piaţă (o perspectivă, de altfel, perfect onorabilă, atîta timp cît se înţelege pe sine ca una dintre configurările, în mod necesar plurale, ale modernităţii româneşti). Iată de ce, în calitate de particular, dînd curs impulsurilor şi gusturilor sale, dl Patapievici ar fi trebuit să se detaşeze de expoziţia de la New York cu o energie cel puţin egală cu aceea pe care a cheltuit-o, de exemplu, în ridiculizarea iniţiativei dlui Emil Moise de a cere să se ia în serios principiul separării Bisericii de Stat, prin interzicerea etalării simbolurilor religioase în şcolile publice....
....Cu toate acestea, dl Patapievici înţelege, iată, să separe clar credinţele şi înclinaţiile sale de misiunea pe care şi-o defineşte ca director al ICR. Iar acest comportament nu vădeşte nici inconsecvenţă, nici oportunism. Dimpotrivă, este o dovadă de responsabilitate şi de discernămînt. Dată fiind autonomia institutelor culturale din străinătate, este evident că directorul ICR nu a iniţiat el însuşi proiectul expoziţiei de la New York. Dar a avut cu siguranţă un rol în desenarea instituţiei, astfel încît o asemenea autonomie să devină reală şi funcţională. În primul rînd, dl Patapievici s-a străduit să ilustreze etosul ideal, impersonal şi stoic, al birocraţiei raţionalizate, care obligă funcţionarul să se dezbrace de preferinţele proprii pentru a deveni servitorul voluntar al interesului public. În acest sens, directorul ICR a construit un sistem coerent de delegare a competenţelor. În al doilea rînd, a încercat să respecte ideea, pe care a susţinut-o mereu, că, pentru a deveni corecte şi eficiente, instituţiile publice trebuie să se apropie de logica sănătoasă a comerţului. Pentru aceasta, şi-a propus să orienteze oferta ICR nu spre gusturile şi nostalgiile româneşti, interne sau externe, ci, în primul rînd, spre cererea publicului din ţările şi culturile cu care vrem să ne punem în relaţie. În al treilea rînd, acţiunile sale au ilustrat, cel puţin în principiu, tendenţial, ideea că viaţa intelectuală este, de fapt, o piaţă a ideilor şi a formelor de autoexprimare. Programele ICR au încercat să promoveze diversitatea creaţiei artistice româneşti drept o valoare în sine. Din această perspectivă, atacul la adresa capacităţii instituţiei de a reprezenta „identitatea“ românească, bazat pe exemplul izolat al expoziţiei de la New York, este rău intenţionat şi non-inteligent. Valoarea de reprezentativitate poate fi judecată doar în contextul mai larg al politicilor de „gestiune a diversităţii“ conduse de ICR....
....Cred, aşadar, că dl Patapievici are meritul de a fi luat în serios etica şi logica serviciului public, pe fondul unei culturi organizaţionale care favorizează şiretenia şi simularea, bunul-plac tradus în păsăreasca birocratică. De asemenea, atitudinea sa faţă de expoziţia de street art de la ICR New York ne spune că, deşi, în plan personal, nu are cum să fie de acord cu estetica şi ideologia Lenei anarhist-revoluţionare, Horia-Roman Patapievici este totuşi gata, dacă nu chiar să moară, în orice caz să se expună unor riscuri politico-juridice reale pentru dreptul Lindei, al lui IRLO şi Marwan de a nu fi de acord cu el. Or, acest gest exprimă o consecvenţă morală şi intelectuală pe care eu unul nu pot să nu o respect şi susţin....
Daca domnul BADIN vrea sa citeasca TOT articolul: OBSERVATOR Cultural, August 2008, Numarul 436. de CAIUS DOBRESCU. http://www.observatorcultural.ro/De-ce-il-sustin-pe-Horia-Roman-Patapievici*articleID_20263-articles_details.html
Wednesday, September 24, 2008
Alte citeva fotografii la Cimpul Romanesc
DE PE BLOGUL LUI RONCEA
Un cititor fidel din Statele Unite mi-a remis aceasta fotografie insotita de mai multe date foarte interesante. Le-am trimis mai tinerilor mei (fosti) colegi de la Civic Media, ca sa le verifice si valorifice, daca se confirma. Sunt informatii despre Andrei Badin, un banal agent al unui sistem in descompunere, care evolueaza sub acoperire de ziarist in Trustul Familiei Voiculescu.
In imaginea de alaturi il vedeti la Campul Romanesc, chiar la una dintre nuntile sale, pe cand se infiltrase in grupul batranilor legionari din Canada, la ordinele lui Vladimir Tismaneanu si Uly Valureanu.
Persoana de langa el este, dupa aparente, sotia sa. Dupa ce a fost data afara de la Romania libera ea a fost introdusa ilegal de Secta ca "asistenta" a unui alt tutar de-al "agentului Volodya": Dorin Dobrincu, care ocupa fara concurs pozitia de director al Arhivelor Nationale.
Saturday, September 20, 2008
Unde a gresit Patapievici
Joi, 28 August 2008
Cele doua scandaluri legate de Institutul Cultural Roman arata cateva din locurile unde conducerea acestuia, in frunte cu H-R Patapievici, greseste profund.
Patapievici & echipa au gresit fundamental in clipa in care, ajunsi la ICR, au scos institutia din stilul clientelar-pesedist in care functiona. Programele ICR sunt stabilite astazi de echipe de profesionisti care apartin tuturor orientarilor artistice si ideologice, inclusiv unii ostili lui Patapievici. Acesta a gresit ca nu si-a adus oamenii sai, in clasicul stil romanesc, pentru a-i trimite la halit mititei prin capitalele lumii. Patapievici a ridicat ICR-ul la un nivel occidental nicicand visat de politrucii ce-l judeca azi – ceea ce este impardonabil. A deschis institutia spre cele patru zari, infiintand numeroase sucursale. Proiectele destinate comunitatilor romanesti de pretutindeni, programul de traduceri din autori romani in limbi de circulatie internationala, programul de finantare pentru proiecte culturale destinate mediului international, programul de finantare a editorilor straini pentru traducerea autorilor romani, bursele acordate de ICR, cursurile de limba romana pentru straini – toate acestea si inca multe altele nu au greutate pentru nationalistii lu’ peste care n-au auzit in viata lor de curentele postmoderne in arta. Nu conteaza ca ICR-ul il promoveaza cum nu s-a facut vreodata pe un Grigore Lese, ci conteaza ca niste tineri fani ai curentului street art au descins la New York cu un magarus roz a carui svastica desenata ironic pe fund a scandalizat nu evreii, ci niste ignoranti. Patapievici nu se omoara dupa street art, a declarat, dar nu putea sa cenzureze niste tineri care au avut deja cateva semnale de receptare exceptionale. A gafat, trebuia sa le dea peste bot! Ba, sa mai fie atent si daca ii scapa cuiva vreun simbol sexual, acolo, nu cumva sa se ofileasca gingasele simtiri ale vacaroilor dedulciti la perversiunile vadimilor & iliestilor de pe Dambovita!
In lipsa unei legi a lustratiei, Patapievici a mai gresit optand pentru delegarea la actiunile ICR din strainatate pe baze strict profesionale. Trebuia, nene, sa-i trimita pe moralistul Adrian Paunescu ori pe protocronistul Mihai Ungheanu!
…In realitate atacul clonelor national-comuniste la adresa ICR are scopuri precise: scoaterea din joc a lui Patapievici – unul dintre cei mai eficienti manageri culturali pe care i-a avut Romania dupa ’89 – lovindu-se astfel in presedintele Basescu (si, implicit, separarea acestuia de intelectuali in cazul in care l-ar indeparta pe Patapievici de la ICR). Curios, nimeni n-a observat ca intreg scandalul s-a petrecut imediat dupa ce H.-R. Patapievici a fost ales vicepresedinte al retelei institutelor culturale europene (EUNIC), urmand ca in anul 2010 sa fie presedinte.
In fine, Horia Patapievici este unul dintre intelectualii cei mai vigilenti la atacul clonelor comuniste – ceea ce nu i se va ierta.